Poslední diskuse
Kontakt

zkušenosti s výběrem prutu

 

Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti při vybírání prutu. Feederových prutů je na trhu nepřeberné množství kdybych dnes šel pro feederový prut. Po zkušenostech co mám z různých článků a vlastních zkušeností musím nějakým dát za pravdu a nějakým se vysmát. Asi nejdůležitější je nebrat si striktně medium pro začátečníka. a nesoustředit se na to zda špička má na sobě 1 2 4,5 oz je to prostě jenom označení a určitě bych nekoukal na to jestli prut má 3,90m nebo 3,50m nebo přijít do obchodu a říct chci prut na pískovnu nebo budu chytat na řece je čiré bláznovství. Jednoznačná odpověď na tyto otázky neexistuje. Za tu dobu co chytám jsem už i špičku zlomil a nebylo to zrovna milé, samozřejmě u toho nejdražšího prutu co mám aby toho nebylo zrovna málo. U levnějších prutů do 1300 set je zase lepší si po zlomení koupit celý nový prut.  Zase u nich využijete než tři špičky tak maximálně dvě, protože ta třetí je tak tvrdá že to na jemnou chytačku prostě není ono.

Tak teď si řekněme co vlastně dělá prut když zabere a jak se to projeví na prutu v ideálním stavu bezvětří. to jsem se zatím u žádného článku nedozvěděl. Mě když zabere ryba tak je to většinou, klepání do prutu kdy jakoby špička zvoní, nejlépe je to vidět na jemné špičce pak máme mocné ryci, které na amaterské úrovni stejně nikdo nesekne a třetí asi nejlepší způsob je když to ryba dvakrát, třikrát potáhne a máte chyceno protože stačíte zaseknout a pak jsou kaprové případy to umí i velký cejn nad 50 cm kdy se prut prohne a vy pln očekávání zasekáváte, tomuto předchází většinou to zvonění nebo pár malých nesekatelných škubanců. Takže měkká špička nebo polotvrdá je vyhovující aby se prut příliš neohýbal v proudu. spíše bych se tedy u prutu soustředil na to než na nějakou citlivou špičku aby my také vydržel a jak se s ním manipuluje úplně nejlepší verzí je když si uděláte čas a jedete si pruty vyzkoušet na nějaký chytací den renomované firmy. Bohužel ani já to štěstí neměl. každopádně bych nebral pruty s malými očky, tenké a plno kaše okolo, jak jsou nej,kolik dohodí apod, to se mi zdá přehnané. Mám s tím špatné zkušenosti protože stejně odhazujete maximálně do vzdálenosti 30 metrů a sedíte na stoličce a vzdálenost máte zafixovanou gumičkou je jasné že dimenze prutů bohatě postačují takže v dálce náhozu to také není.

Jak tedy vybírat prut chytám převážně na řece ,ale občas jedu na hněvkovice, kde stejně chytám do 30 metrů. tak tedy bych koukal na délku na cenu na špičky a na očka jak je prut zpracován je až to poslední.Asi nejlepší jak vybrat dobrý prut je vzít za konec špičky feederu. Jejich rozestup po zohnutí by měl být zhruba 10 stupňů moc užitečná pomůcka už jsem jeden prut takhle kupoval a prodejce se nestačil divit, vidí totiž že obvyklé praktiky na vás nezaberou a bude s vámi mít větší práci.

Upřímně zkoušel jsem pruty různých značek a musím říct že ve většině případů testu špiček dopadli dobře, bohužel jen nejvyhlášenějsí prodejci s pruty jejichž cena je nastavena na hladině okolo 3000 kč a víš takže jestli chcete chytat ryby buďte tuto cenu připraveni zaplatit ale můžete si koupit samozřejmě pruty i za 1200 kč. Buďte připraveni chytat po celou dobu jen na jednu špičku ať jsou jakékoli povětrnostní podmínky. To se dostávám pomalu k tomu že většinou čím levnější prut tím odolnější aspoň se mi to tak zdá. a pak poslední rada, když si vyberete dva tři odpovídající pruty, volte velikost oček. Většinou mám zkušenost čím menší tím nachylnější k zamotání špičky a neustálé stávání ze židličky když nahazujete každé tři čtyři minuty dokáze pořádně protáhnout šlachy. takže moje osobní rada na závěr volte střední očka ne úplně nejmenší, ale není to doktrina.

Pak tedy kolik s prutem odhodíte zátěž jestli je prut light medium nebo heavy. Tohle rozdělení docela sedí v ostatních článcích na netu a je to celkem logické tak tedy podle toho kolik budete házet do vody jestli krmidlo o 60g 100 g a nebo 150g volte i typ prutu osobně pak ještě lze doporučit na proudnější řeku medium nebo heavy a o lightu neuvažovat, protože by byl neustále prohnutý ale v mém případě budějovicka si vystačím s chytaním na light a medium. takže pro začátečníka skutečně asi medium ale samozřejmě když na něm nebude napsáno 150-270 což už jsem u nabízeného media také zaznamenal pak volte light, protože krmítko větší velikosti se 30g olovem je do 100g  odhodové zátěže.

A poslední rada hlavně pro začátečníka zeptejte se prodejce jestli má na prodávaný prut náhradní špičky.

Tak tolik popis co by kdybych kupoval nový prut.


Průměrná známka: žádná

Komentář ke článku (0)